Підбірка 9 замків Львівщини, про які варто дізнатись багато чого нового. 43 факти про Львівські замки, що відкриють по новому для вас Львівщину. У кожній фортеці живе своя легенда. Могутні мури приховують страшні таємниці про інтриги та зради. А історики прочитують у давніх джерелах неймовірні факти про героїзм та сміливість. Львівщина з усіх боків оточена могутніми та дуже красивими замками. Побувати вартує біля кожного з них. То ж запрошуємо у захоплюючу мандрівку разом з нами!

9 найкрасивіших замків Львівської області

43 цікавих факти про 9 замків Львівщини

Бродівський замок

Добромильський замок

Жовківський замок

Золочівський замок

Олеський замок

Підгорецький замок

Свірзький замок

Старосільський замок

Поморянський замок

Бродівський замок: п’ятикутних у руїнах

Фортеця у невеличкому містечку Броди була зведена у 1930-1935 роках. І навіть сьогодні, будучи у стані напівруїн, вона має чим зацікавити допитливого туриста. Що варто знати про цей замок?

  • Він був зведений за часів гетьмана Станіслава Конєцпольського за проєктом французького інженера італійським будівничим. Це була фортеця бастіонного типу.
  • У період власності родиною Потоцьких Бродівський замок став місцем, де проводили розкішні дійства. Також тут зберігалась бібліотека Потоцьких, частина якої сьогодні експонується в замку Орон у Швейцарії.
  • Коли власницею фортеці стала графиня Ядвіга Жищевська, замок став приватним музеєм з унікальною колекцією старовинних меблів.
  • В період СРСР тут була військова частина.
  • Найбільш цікавим збереженим до сьогодні об’єктом є ренесансний портал вхідних дверей одного з казематів.

Попри сумний стан фортеці нині, тут цікаво роздивлятися напівзруйновані каземати та можна проводити дуже незвичайні атмосферні фотосесії.

Добромильський замок – найвищий на Львівщині

замки Львівщини

Фортецю у Добромилі було зведено у 1450 році за ініціативи шляхтича Миколи Губерта. Він цікавий кількома унікальними фактами:

  • Фортеця є найвищою у Львівській області, бо розташована на пагорбі на висоті 560 метрів над рівнем моря. Кажуть, що звідси можна навіть побачити Перемишль.
  • Будучи найвищим, цей замок є також найменш помітним. Його не видно з підніжжя, тому щоб роздивитися могутні стіни потрібно чітко знати, куди йти та на який пагорб підійматися.
  • Товщина мурів замку становить 2 метри!
  • До руйнування оборонної споруди причетні не військові загарбники, а звичайні ченці-василіяни. Свого часу їм дозволили розібрати мури на будівельний матеріал для монастиря. Так вони й зробили.
  • Ніхто сьогодні достеменно не знає, як колись виглядала фортеця, яка сьогодні має вигляд величної руїни. Бо на всіх історичних малюнках та гравюрах вона уже зображена напівзруйнованою.

Замок Губертів називають одним із найтаємничіших. Він з роками залишається незмінним і у багатьох складається враження, що руїни, які збереглися до наших днів, будуть непорушними ще сотні років.

Жовківський замок – серце «ідеального міста»

замки Львівщини

Жовква – місто, яке створювалося за проєктом ідеального планування. І починалося воно саме зі замку, який постав тут у 1606 році. Проєкт оборонної фортеці належить італійським зодчим Павлу Щасливому, Амвросію Прихильному та Павлу Римлянину.

Топ 5 цікавих фактів про Жовківський замок:

  1. У XVII ст. замок у Жовкві був улюбленою резиденцією польського короля Яна ІІІ Собеського. Тоді першопочатково оборонна будівля отримала розкішних рис королівського палацу та переживала свій найбільший розквіт.
  2. Біля замку був закладений розкішний парк. Під ним, як розповідають місцеві легенди, донині є прокладені підземні ходи, якими можна дістатися до підніжжя гори Гарай.
  3. Близько 100 років замок розпродували по частинах з аукціонів. Тоді він переходив з рук у руки, а власниками ставали представники дрібної шляхти. Руйнування змогла зупинити лише громадськість.
  4. У часи війни в міцних мурах облаштовували в’язницю та військову частину. На щастя, будівля майже не постраждала. А от інтер’єри були повністю знищені.
  5. Сьогодні в приміщенні Жовківського замку діє музей — філія Львівської галереї мистецтв.

Українська влада обіцяє реставрувати фортецю та відновити палацові галереї. Проте поки невідомо, скільки на це піде часу та коштів.

 

ТУР В ЖОВКВУ І КРЕХІВСЬКИЙ МОНАСТИР

Жовківський замок можна відвідати в турі: Жовква та Крехівський монастир

Золочівський замок – шедевр рук невідомого архітектора

відео з екскурсії Золочівським замком

Золочівська фортеця була збудована у 1634 році за голландською системою. Довкола вал, всередині каземати та житлові споруди. Відтак, комплекс у Золочеві мало схожий на ті будівлі, які раніше називали замками. Але має не менш цікаву історію.

  • Золочівський замок вважається одним із найнеприступніших на Львівщині. Його вдалося взяти в облогу та зруйнували лише раз – у 1672 році. Проте невдовзі комплекс знову відновили.
  • У Золочівському замку є справжній Китайський палац – в стилі традиційної гострої ротонди. Тут проводять чайні церемонії та діє експозиція східної культури.
  • В стінах фортеці зберігаються незвичайні камені, які за деякими даними науковців належали тамплієрам. Написи на каменях датують XIV століттям та поки не можуть розшифрувати.
  • Золочівський замок міг похизуватися дивовижною на свій час розкішшю – облаштованими всередині туалетами. Усі шість вбиралень з унікальною системою зливу збереглися до наших днів.
  • У Золочівському замку є свої примари. Це біла дама і чорний князь – герої того зловісного року, коли фортецю зруйнували під час турецької облоги. Примари короля та королівни, які тоді не втримали оборони, донині шукають один одного.

У 1986 році замок передали Львівській галереї мистецтв. Сьогодні він є відділом Львівської національної галереї мистецтв ім.Б.Возницького та пам’яткою історії та культури національного значення.

 

3 ЗАМКИ ЛЬВІВЩИНИ (ЗОЛОТА ПІДКОВА ЛЬВІВЩИНИ)

Олеський замок в оточенні химер

відео про Олеський замок

Олеська фортеця є однією з найдавніших, бо була зведена ще в ХІІІ ст. правнуком Данила Галицького. Тому в її історії є чимало загадкових подій та героїчних подвигів.

  • Висота гори, на якій розташований Олеський замок має 50 метрів. Це саме та локація, яка свого часу була перетином шляхів татарських орд, які нападали на Україну.
  • Фортеця дуже схожа на палац у ренесансному стилі, адже була спроєктована італійським архітектором. Ще одна особливість – овальна форма замку. Для Західної України – це нетипове рішення.
  • Довкола Олеського замку розкинувся великий парк, в якому можна побачити дуже оригінальні, а іноді химерні скульптури.
  • Фортеця в Олеську неодноразово ставала знімальним майданчиком. Тут знімали відомі стрічки «Овід», «Час збирати каміння». Частково замок фігурує у фільмах «Д’Артаньян і три мушкетери», «Вогнем і мечем», «Пастух Янко», «Королева Бона».
  • Всередині замку – музей та розкішна експозиція. Серед найцікавіших експонатів — колекція дерев’яної скульптури XIV-XIX століть.

А ще у замку є заховані скарби. Частину з них колись знайшли у мурі. Після того неодноразово намагалися знайти решту – але безуспішно.

 

3 ЗАМКИ ЛЬВІВЩИНИ (ЗОЛОТА ПІДКОВА ЛЬВІВЩИНИ)

Підгорецький замок – окраса Львівщини

відео з екскурсії Підгорецьким замком

Фортецю у Підгірцях будували п’ять років - 1635–1640 рр – під керівництвом архітектора Андреа дель Аква. Сьогодні цей замок вважається одним із найкрасивіших в Україні.

  1. Підгорецький замок був тричі зруйнований і кілька разів розграбований, але досі залишається унікальним. Бо є найкращим у Європі зразком палацу з бастіонними укріпленнями.
  2. В парку біля Підгорецького замку можна побачити липу, якій уже понад 700 років.
  3. Колись у стінах фортеці були розкішні зали: від Золотої до дзеркальної. А потім тут діяла алхімічна лабораторія, в якій шукали рецепт еліксиру довголіття.
  4. У заїжджому дворі замку свого часу зустрічався з коханою Оноре де Бальзак.
  5. У фортеці живе Біла пані – примара, яка виринає з темряви. Розповідають, що це душа дружини господаря замку, який із ревнощів наказав замурувати її у стіні заживо.

Територія замку та парку велика та вражає особливою атмосферою. Тут наче зупинився час. Тому варто приїхати сюди на прогулянку, на фотосесію, або щоб прогледіти історію легендарного замку у багаторічних мурах.

 

3 ЗАМКИ ЛЬВІВЩИНИ (ЗОЛОТА ПІДКОВА ЛЬВІВЩИНИ)

ІНСТА-ТУР: ПІДГОРЕЦЬКИЙ ЗАМОК І БУДИНОК ЛІСНИКА)

Свірзький замок – романтика на березі озера

відео про Свіржський замок

Замок у Свіржі було зведено орієнтовно 1482 року. Хоча на в’їзді можна побачити 1530 рік. Дослідники стверджують, що це дата однієї з перших реставрацій фортеці. Чим унікальна ця твердиня?

  • Свірзький замок мав прямокутну форму і з усіх боків був оточений неприступними болотами. За роки свого існування він виконував оборонну функцію, був ошатною резиденцією з англійським парком, зазнав пожежі та руйнувань, і до сьогодні зберігся, потрапивши до переліку пам'яток архітектурної спадщини України та Львівщини.
  • В замку можна побачити дерев'яний костел Успіння Богородиці, який спроєктували ще в далекому XV столітті.
  • В замку живе своя особлива легенда про кохання до бусурманина. Дівчина зрадила домівку, розкривши ворогові темницю підступу до фортеці. Натомість її обранець наказав її вбити.
  • Неподалік від фортеці донині збереглися залишки оборонної вежі.
  • На березі озера попід мурами часто проводять фотосесії та навіть влаштовують гуляння на Івана Купала.

А ще легенди розповідають, що під замком було безліч таємних ходів, якими можна було дістатися ледь не до Львова. Щоправда, їх довелося замурувати, аби будівля не обвалилася. Вірити чи ні – право кожного.

Свірзький замок можна відвідати в турі: Срібна Підкова Львівщини та Інста тур: Свірж + PARK3020

Старосільський замок – майже втрачений діамант

замки Львівщини

Фортецю у Старому Селі побудували у 1448 році. Щоправда, тоді вона буде дерев’яною і називалася, скоріше, укріпленням. Сьогодні це велична могутня твердиня, що є пам’яткою архітектури XV—XVII століть.

  • Старосільський замок вважається найбільшим на Львівщині, бо його площа сягає понад 2 га.
  • Сьогодні найбільше вражають залишки масивних мурів, шириною 2 метри та висотою 15 метрів.
  • На одній із башт збереглася давня кам’яна корона.
  • Дослідники стверджують, що при будівництві замку використовували незвичайний – природний – клеї, а саме яйця та молоко.
  • У 2010 році зробили спробу врятувати замок від руйнування – передали його у концесію на 49 років. Новий власник обіцяв усе реставрувати та відкрити тут культурний центр. Проте донині ніяких позитивних змін немає.

З кожним роком фортеця зазнає нових руйнувань.

Старосільський замок можна відвідати в турі: Срібна Підкова Львівщини

Поморянський замок – улюбленець короля

замки Львівщини

Замок в Поморянах був зведений ще в XIV столітті. Його спорудили із дерева. І лише через майже дві сотні років тут з’явилася мурована твердиня. Чим вона цікава сьогодні?

  1. Замок був улюбленим місцем короля Яна ІІІ Собеського, який отримав фортецю у спадок. Сюди король приїжджав на полювання та всіляко опікувався твердинею.
  2. До наших днів вдалося зберегти лише два крила замку: східне з круглою вежею, що є найстарішим, і південне з галереєю.
  3. В Поморянському замку живе легенда про монаха, який начебто передбачив коронування Яна. На підтвердження оповіді про дар від короля неподалік стоїть монастир.

Сумно, але за збереження цієї пам’ятки архітектури теж доводиться боротися активістам. Поки що про відновлення замку мова не йде.