Тернопільщина – лідер в Україні за кількістю унікальних та могутніх фортець і масштабних палаців. Кожен з них – унікальний. Є замки, розташовані на пагорбах, є фортеця, збудована у низині. Є такі, що нагадують корабель і ті, що вражають масштабністю забудови. І кожен з них заслуговує уваги українських та іноземних туристів.

8 замків Тернопілля

Збаразький замок

Вишнівецький замок

Скалатський замок

Бережанський замок

Кременецький замок

Теребовлянський замок

Золотопотіцький замок

Сидорівський замок

Збаразький замок

відео про Збаразький замок

Це одна з найкраще збережених на Тернопільщині фортець. Її зводили впродовж 1626-1631 років. А вже у 1649 році замок став епіцентром війни Богдана Хмельницького з Річчю Посполитою.

За свою історію він потерпав від не одних загарбників і лише в середині XIX століття перестав нести фортифікаційну місію. У 1840 році тут організували цукровий завод. А з 1994 року в Збаражі діє історико-культурний заповідник.

Сьогодні в стінах Збаразького замку працює музей. На території фортифікаційних укріплень є глибоченний колодязь, до дна якого понад 70 м.

А ще розповідають, що під мурами фортеці простягається підземний хід, який начебто з’єднує будівлю з монастирем отців Бернардинів.

Зрештою, це саме та фортеця, яка є центральною в романі польського класика Генрика Сенкевича «Вогнем і мечем», та на території якої знімали однойменний фільм режисера Єжи Гофмана.

 

ТУР ЗАМКАМИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ І ТЕРНОПІЛЬ

ТИЖНЕВИЙ ТУР НА ВОЛИНЬ, ПОДІЛЛЯ, БУКОВИНУ

Вишнівецький замок

відео про Вишнівецький замок

Це не просто замок. Це палац, який Оноре де Бальзак свого часу назвав Малим Версалем.

Розкіш, з якою була оздоблені будівля та кожна її зала, здатна вразити навіть найвибагливішого короля.

  • Перший поверх був повністю викладений унікальною мозаїкою.
  • Колись тут зберігалася надзвичайно велика колекція картин, які були усюди: і на стінах, і на меблях.
  • Стіни декорували бісером, золотом та шовком.

А довкола палацу – масштабний парк, площею близько 220 га. А ще біля палацу є легендарний каштановий гай.

Тут є 64 дерева у 8 рядів, що повністю повторює шахову дошку. Якщо вірити легендам, колись князь Ярема розігрував тут партії за участю живих людей.

 

ТУР ЗАМКАМИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ І ТЕРНОПІЛЬ

ТИЖНЕВИЙ ТУР НА ВОЛИНЬ, ПОДІЛЛЯ, БУКОВИНУ

Скалатський замок

Фортеця у Скалаті була закладена в 1630 році. Це чотирикутний у плані замок з чотирма бійницями по кутах на кожну сторону світу.

Довкола фортеці був глибокий рів. Географічно, повз твердиню пролягали ключові шляхи на Київ, Львів, Тернопіль, Кам’янець-Подільський.

Тому тут неодноразово відбувалися бої.

Сьогодні Скалатський замок чи не найкраще відреставрована пам’ятка, яку називають перлиною «Замків Тернопілля».

У баштах фортеці працюють музейні експозиції, можна спуститися у підземелля, а також зробити вражаючі фото на фоні величної фортеці, яку не вдалося знищити жодному ворогу.

Бережанський замок

Замок в Бережанах – це міцна фортеця і розкішна резиденція водночас. Замок постав у 1550 році. У ньому було 14 парадних залів, кожен з яких мав свою окрему назву.

Також у палаці облаштували дві стаціонарних вбиральні, що на той час було показником великої розкоші.

Сьогодні Бережанський замок – напівруїна. Проте тут досі проводять екскурсії.

Тут можна побачити чимало унікальних фрагментів ліпних і мармурових прикрас, створених одночасно з фортецею.

А ще у дворі є макет відреставрованого Бережанського замку, на якому твердиня постає у всій своїй красі.

Кременецький замок

відео про Кременецький замок

Фортеця у Кременці – це резиденція місцевих старост. Свого часу завоювати твердиню намагався не один загарбник. Проте безрезультатно.

В XIII столітті Кременецький замок – один із трьох, які вціліли навіть після навали монголів. Але його знесли на вимогу князя і лише в 14 столітті знову відновили.

Сьогодні Кременецький замок добре відомий як замок королеви Бони. З ним пов’язані дивовижні легенди й про саму королеву, і про підземелля фортеці.

А сам Кременець за його краєвиди з замкової гори називають Волинською Швейцарією.

ТИЖНЕВИЙ ТУР НА ВОЛИНЬ, ПОДІЛЛЯ, БУКОВИНУ

Теребовлянський замок

Місто Теребовля – одне із найстаріших у Західній Україні. Відтак, перший замок тут виник ще в ХІ столітті. Проте найцікавіша історія, пов’язана з історією твердині – це етап оборони Теребовлі 1675 року.

Тоді чоловіки вступили у змову та готові були здати замок ворогу. Але на захист замку стали жінки під проводом дружини коменданта Анни Дороти Хшановської.

Вона погрожувала вбити і чоловіка, і себе, якщо зрадники не відмовляться від свого задуму.

Сміливість жінки дозволила дочекатися підмоги зі сторони Польщі та врятувати фортецю.

Сьогодні теребовлянський замок – свідок багатьох історичних подій та цікава туристична пам’ятка. Тут можна почути не одну легенду про відважність та зраду, кохання і ненависть.

А також зробити ефектні фото біля могутніх стін.

Золотопотіцький замок

Чули легенду про магічну появу води в підземеллі замку під час облоги? Саме її назвали Золотим Потоком, звідки й пішла назва як населеного пункту, так і твердині.

Висота мурів Золотопотіцького замку сягає 5 метрів, а товщина – близько 2 метрів. Всередині гарно помітні ренесансні мотиви з рослинними орнаментами.

Свого часу уже після втрати оборонної функції, у стінах замку проводила час інтелігенція. Тут працював ресторан, грали спортивні ігри, обговорювали суспільно-значущі запитання.

А в 1935 році фортецю спіткала біда – пожежа.

Сьогодні Золотопотіцький замок – це руїна, яка, проте, є чи не найяскравішим зразком оборонної архітектури Поділля із регулярною забудовою.

Також фортеця є цінним об’єктом Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Сидорівський замок

Це унікальна фортеця, яка здалеку нагадує величезний корабель. Сидорівський замок було зведено в XVII столітті як сімейну резиденцію гетьмана Калиновського.

Він простягався у довжину на 178 метрів, тоді як ширина була лише 30 метрів.

Місцеві легенди розповідають про широченні підземні ходи та незліченні скарби. У стінах фортеці була облаштована бібліотека відомого поета і художника Йосипа Пайгерта.

Сьогодні Сидорівський замок – напівруїна. Проте його величні мури та численні легенди ваблять туристів з усіх куточків України.

Тут вартує побувати, щоб почути героїчні факти з оборонної історії краю та спробувати відшукати загублені скарби, про які розповідають чи не всі перекази.