Коли в планах є вихідні чи відпустка, вартує знайти в цьому графіку час для Карпат. Бо мандрівка в гори заряджає особливою енергією. Тим паче, що на території України розташовані аж 6 гір-велетнів. Вершина кожної – унікальне місце сили. Тут живуть легенди та причаїлася наша історія. Тут можна відпочити душею та почерпнути натхнення. Тому вирушаємо в Карпати. Щоб підкорити гори та знайти власну рівновагу.

6 вершин Карпат (двотисячники)

Гора Говерла

Гора Бребенескул

Гора Піп Іван Чорногірський

Гора Петрос

Гора Гутин Томнатик

Гора Ребра

Гора Говерла

відео про сходження на гору Говерлу
 

Гора-легенда, підкорити яку мріє кожен. Це своєрідний символ України й найвища її точка. Висота Говерли сягає 2061 метра, а кількість її рекордів годі й порахувати.

Тут відбувалися наймасовіші танці. Говерлу підкорювали бігуни та водії, на неї спускалися з парашутами.

Вершину підкорювали люди з вадами зору та сім’ї з немовлятами.

Цікаво, що перший маршрут на Говерлу проклали ще в 1880 році. Сьогодні їх уже декілька і кожен обирає найзручніший та наймальовничіший.

Але усі дороги ведуть до вершини з українським прапором, з якої відкривається чарівний краєвид на Українські Карпати.

 

ТУР В КАРПАТИ НА ТИЖДЕНЬ (26 ЕКСКУРСІЙ В КАРПАТАХ)

ТУР НА ГОВЕРЛУ ЗІ ЛЬВОВА + БУКОВЕЛЬ І ВОДОСПАД (2 ДНІ)

Гора Бребенескул

Орієнтовна висота гори Бребенескул - 2038 метрів. Це одна із вершин Чорногірського хребта, яка кидає виклик любителям підкорювати найвищі точки країни.

Бребенескул розташована на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей. Її вершина кулеподібна і навіть влітку може бути розмальована білосніжними снігами.

Щоправда, до сьогодні немає єдиної версії, чому гора названа саме так. Одні стверджують, що в перекладі це слово означає барвінок, а на схилах він росте.

Інші пов’язують назву з музичним інструментом «бербениці». Зрештою, на шляху до вершини є однойменне льодовикове озеро. Тому обирайте версію, яка більше до вподоби.

А ще краще – вирушайте на Бребенескул, аби сповна насолодитися її красотами.

 

ТУР НА БРЕБЕНЕСКУЛ

Гора Піп Іван Чорногірський

відео про піп іван
 

Іван Чорногорський або Чорна Гора – третя за висотою вершина Українських Карпат. Вона сягає 2020,5 метрів. З вершини можна безконечно довго насолоджуватися мальовничими краєвидами.

А ще тут розташована цікава споруда — польсько-українська обсерваторія «Білий слон», де донині працюють люди.

«Білий слон» збудували ще в 30-х роках минулого століття. Будматеріали доставляли нагору найпростішими способами: кіньми та руками.

Дорогу теж довелося прокладати з нуля. В результаті на вершині постала Астрономічно-метеорологічна обсерваторія імені маршала Юзефа Пілсудського Ліги протиповітряної оборони Польщі» з 43 кімнатами, власною їдальнею, конференц-залом та котельнею.

Сьогодні вона перебуває в управлінні Прикарпатського Національного Університету ім. В. Стефаника та залишається незвичайною туристичною родзинкою Чорної гори.

 

ТУР НА ГОРУ ПІП ІВАН + РАФТИНГ ЗІ ЛЬВОВА

ТИЖНЕВИЙ ЕКСТРИМ ТУР - 9 АТРАКЦІЙ

Гора Петрос

Петрос має висоту 2020 метрів. Його найбільша принада – можливість спостерігати Чорногірський хребет майже по всій його довжині.

Тому краєвиди з Петроса нічим не поступаються «картинкам» з вершини Говерли.

На верхівці Петроса є капличка та стоїть хрест. Цікаво, що хрест металічний, але це не завадило природній стихії його зігнути.

Відтак, люди змушені постійно стежити за його станом та відновлювати. Це чи не найкраще дає зрозуміти, якими примхливими та непростими можуть бути тут погодні умови.

Тому капличка – хоч і невеликий, але прихисток від стихії.

А ще Петрос – вершина, на якій не так людно, як на легендарній Говерлі. Тому тут завжди можна насолодитися природою в цілковитій тиші.

Якнайдалі від гамору.

 

ТУР НА ПЕТРОС І МАНЯВСЬКИЙ ВОДОСПАД

Гора Гутин Томнатик

Гутин Томнатик – ще одна вершина-рекордсмен в Українських Карпатах. Її висота сягає 2016 метрів.

Гора входить до складу Карпатського біосферного заповідника та є однією з найулюбленіших серед туристів.

Бо тут м’який клімат і є на що подивитися довкола. Зовсім поряд – високогірне озеро Бребенескул. З вершини добре видно сусідні гори та можна спробувати доторкнутися рукою до хмаринок.

Цікаво, що в перекладі з давньої данської мови назва гори означає «сивий верх». І не дивно, адже взимку верхівка Гутин Томнатика вкривається снігом і здалеку справді здається посивілою.

Гора Ребра

Здалеку ця гора справді нагадує ребра. Наче якийсь велетень приліг відпочити. Звідси й назва. Але вона не робить вершину менш привабливою.

Бо з висоти 2001 метра можна побачити чимало краси.

А піднімаючись на верхівку, роздивитися природні багатства Карпат, знайти унікальні та рідкісні рослини, скуштувати ягід.

Цікаво, що Ребра – центральна гора на хребті Чорногора. Колись по ній проходила межа між Польщею та Чехословаччиною.

Сьогодні від тих часів залишилися лише клапті колючого дроту під ногами. А єдине, що розділяють ребра – дві області: Закарпатську та Івано-Франківську.