Львів – неповторне місто. Це знають люди, які тут живуть. В цьому переконуються всі туристи, які сюди приїжджають. Тому для пізнання міста Лева буде мало дня і навіть тижня: тут сотні дивовиж та унікальних локацій. Проте якщо вам доведеться бути в місті навіть кілька годин, обов’язково присвятіть їх естетичній насолоді – подивіться на чудеса, якими славиться Львів, та які нікого не залишають байдужим.

7 цікавинок Львова

Оперний театр

Відео про Оперний театр
 

Театр опери та балету імені Соломії Крушельницької – візитівка міста Лева. Це архітектурне творіння Зигмунда Горголевського вражає розкішним екстер’єром і до дрібниць унікальним інтер’єром.

Саму будівлю звели за три роки. Для цього навіть змінили русло річки, що і зараз протікає під театром.

Про Оперний театр можна розповідати безконечно довго. Є версія, що скульптуру «Слава», розміщену на центральному фасаді, ліпили з вагітної жінки.

Навіть знайшли натурницю, яка підтвердила цей факт.

А завісу «Парнас», що відділяє глядачів від сцени, на замовлення створював художник Генріх Семирадський. Проте не отримав за неї ані копійки.

Бо поки написав полотно, в театру закінчилися гроші. І митець просто подарував свою роботу.

Оперний театр – диво, яке можна вивчати не один рік. І вражаюча архітектурна споруда, що варта уваги кожного туриста.

Палац Потоцьких

Загальна площа Палацу Потоцьких 3100 м2. Вікна з ліпниною, тераса з балюстрадою – архітектура будівлі вражає елегантністю та стриманістю.

Сучасний господар -стала Львівська галерея мистецтв. У залах архітектурної пам’ятки представлена експозиція інтер’єрів та європейського мистецтва ХІV- XVIII ст.

Тут є танцювальна дзеркальна зала, відома «блакитна» кімната. Свого часу тут знімали не один відомий фільм, серед яких "Д’Артаньян і три мушкетери", "Владика Андрей", "Таємний щоденник Симона Петлюри".

Будинок вчених

Відео про Будинок вчених
 

Це одна із найрозкішніших будівель Львова. Колись тут було шляхетне казино. Сюди приходили шляхтичі, які влаштовували кінні перегони.

Сам будинок був зведений за проектом віденських архітекторів, авторів Одеського оперного театру, Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера.

Будинок вчених важко не помітити. Ззовні його вхід прикрашають величні атланти, які тримають такий же розкішний балкон.

Всередині заслуговує уваги атріум – кімната з величезним вікном у стелі, через яке все освітлюється денним світлом. Також тут є дивовижної краси сходи, виконані за проектом угорського скульптора Шандора фон Яраї.

Технічні стіни, позолочені решітки та унікальні полотна – в Будинку вчених є чимало цікавинок, про які варто почути та які варто побачити.

Італійський дворик

Палац Корнякта – це шматочок Італії посеред Львова. Будівлю, в якій розташований італійський дворик ще часто називають королівською кам’яницею.

Бо вишуканість архітектури справді варта королів.

Потрапивши у дворик, легко відчути себе десь у центрі Венеції чи Риму. Тут повна звукоізоляція, тому здається, ніби потрапляєш у інший час та вимір: не чути трамваїв та гамірної площі Ринок.

Натомість, можна послухати музику, яка торкається до найтонших струн душі.

На стінах дворика висять картини. Масивні колони додають простору атмосферності. Тут часто влаштовують романтичні побачення чи просто зустрічаються для затишної розмови.

Костел Бернардинів

Це унікальний храм, який є найбільшою та найвищою святинею Львова. Особливість цієї будівлі ще й у тому, що всі поверхи зведені різними архітекторами, тому тут поєднані кілька стилів.

На фасадах можна побачити понад 20 скульптур, серед яких і Мадонну з немовлям (Матір Божа).На вході – історичні металеві двері.

Всередині - 17 дерев’яних вівтарів 1630-1640 рр., мощі апостола Андрія Первозванного, привезені із Риму. А ще – неймовірний орган із XVII ст. Із 1700 труб.

А довкола - затишний сад Бернардинів, де часто проводять локальні фестивалі та місцеві свята.

Університет Франка

Львівський національний університет імені Івана Франка – один із найвідоміших навчальних закладів в Україні. Колись це була звичайна єзуїтська колегія, яка, проте, мала свою бібліотеку та друкарню.

Університет Франка – це вражаючої архітектури споруда, виконана в помпезному стилі неоренесансу Відня.

Можна безконечно довго роздивлятися скульптури, розміщені на фасаді: це і жінка-«Вісла», що зображає захід королівства Галичини та Лодомерії, і образ «Дністра», що є уособленням сходу Галичини.

Постаті «Любові», «Віри» з притисненим до грудей хрестом, «Освіти», «Правди» з люстерком – кожен елемент екстер’єру має своє значення.

І звісно ж варто зазирнути всередину. Розкішна зала з широкими сходами та скляною стелею, неоренесансні орнаменти відомого скульптора Леонардо Марконі – тут є на що подивитися та про що дізнатися більше.

Каплиця Боїмів

Це унікальна пам’ятка архітектури та історії, яка не має аналогів ні в Україні, ні в Європі. Каплиця єдина із шести збережених, які колись стояли тут на старовинному цвинтарі XVIII століття.

Всього тут поховано 14 осіб з роду Боїмів.

Будівля має чотирикутну форму та декорована різьбою за принципами іконостасу. Кажуть, її наче вивернули назовні.

Ще одна прикраса – восьмигранні конструкції та купол з хрестом. На головному барельєфі – скульптура Христа та напис: «перехожий, зупинись і подумай, чи справді твої страждання більші, ніж мої».

Особливої уваги заслуговує інтер’єр. Він виконаний з дерева і є оригінальним, тобто з XVII століття.