На Тернопільщині є чимало цікавих природних локації. Серед них — підземні лабіринти, які свого часу слугували прихистком ченцям, язичницькими храмами чи просто таємничими утвореннями, в які було лячно зазирнути. Пропонуємо підбірку найцікавіших печер Тернопільщини, куди обов’язково варто поїхати.

Підземна Тернопільщина: найцікавіші печери та їх особливості

Печера Млинки

Довжина цієї печери сягає 35 метрів. Її вважають найбільш горизонтальною з численними лабіринтами. В середньому тут тримається температура 9 градусів.

Стіни вкриті кольоровими кристалами: білими, жовтими, чорними та навіть червоними. Також є так званий зал із сталактитами, який називають «Казкою».

Щоб роздивитися печеру якнайкраще, потрібно бути готовим до непростих ходів. Іноді доведеться переконатися у своїй гнучкості та навіть сміливості.

Печера Оптимістична

Це унікальна гіпсова печера зі стінами, покритими красивими геліктитами. Її довжина – близько 267 км, що внесено у Книгу рекордів Гіннеса як рекорд.

Відтак Оптимістична – найдовша гіпсова у світі. Також вона входить у п’ятірку усіх найдовших печер. Щоправда, не всі лабіринти та шляхи підземного світу тут досліджені та відкриті.

Ще одна унікальність Оптимістичної – підземні озера. Їх тут аж вісім. Одне з них – Мкрон – претендує на звання найбільшого підземного озера з площею 500 м2.

Печера Кришталева

Достатньо легка для проходження печера. Довжина досліджених лабіринтів – 23 км. При цьому усі ходи максимально зручні: мають ширину до 2 метрів та висоту майже 3 м.

Туристичний маршрут простягається на 2,5 км. Тут можна побачити дивовижні витвори природи: химерні гіпсові фігури, які мають свої народні назви.

Стіни підземелля виблискують кристалами білого, кремового та рожевого відтінків.

Печера Вертеба

Ще одна гіпсова печера, яка є геологічною та археологічною пам'яткою загальнодержавного значення.Тут розташований єдиний в Україні унікальний підземний музей трипільської культури.

А ще у її лабіринтах живуть кажани чотирьох поріж, занесених до Червоної книги України.

Також Вертеба – найбільша в Європі печера із довжиною ходів понад 9021 м.

Печера Озерна

Ця печера простягається аж на 142 км і дослідити її лабіринти буде під силу не кожному. Аби потрапити всередину, перші два десятки метрів доведеться повзти по не надто приємній мокрій глині.

І лише потім відкриються просторі «коридори».

Назва печери повністю відповідає її характеру. Вона є єдиною на Поділлі із підземними озерами.

Щобільше, ходи Озерної часто затоплює, відтак, деякі «зали» вдається досліджувати на човнах чи навіть з аквалангами.

Печера Угринь

Карстова печера з довжиною ходів 3562 м. Розповідають, що її ненароком відкрили робітники, які добували гіпс. Вони зробили отвір, якому не надали особливого значення.

І лише через деякий час місцевий вчитель вирішив роздивитися «знахідку» ближче. З цього часу почалося дослідження печери Угринь.

Сьогодні тут приймають туристів з різних куточків України та навіть світу. Проводять екскурсії.

Печера Ювілейна

Невелика карстова печера довжиною 1,6 км. Тут є кілька галерей з цікавими назвами. Для прикладу, она із зал називається «Планетарієм» та має форму купола.

Ювілейна є частиною національного природного парку «Дністровський каньйон» та улюбленим місцем проживання кажанів різних видів.

Печера Язичеська

Це геологічна пам’ятка природи місцевого значення, розташована в с. Монастирок. Довжина ходів — 42 метри. Свого часу тут виявили язичницький храм.

Перед печерою розміщений жертовний камінь Довбуша. Колись в печерному храмі була також дерев’яна церква, яка згоріла в 1530 році.

Печера Збручанська

Це карстова печера, довжиною 254 метри. Збручанські лабіринти є геологічною пам’яткою природи місцевого значення в Україні.