Бакота – це затоплене в Кам’янець-Подільському районі село. Колись це була княжа столиця. У XII столітті площа села сягала 10 гектарів. А у 1981 році під час будівництва Новодністровської ГЕС людей з Бакоти відселили, а село – затопили. Тому сьогодні це просто мальовнича локація із залишками давнього монастиря та унікальним м’яким мікрокліматом. Чому варто відвідати Бакоту?

Чому варто відвідати Бакоту?

відео про теплохід в Бакоті

1. Можна покататись на кораблику

Водосховище має довжину 200 км, а заплава простягається на 1590 га.

Під час катання на кораблику по Дністровському каньйону серед Подільських Товтр можна насолодитися пейзажами та побачити Бакотський скельний монастир, зробити незабутні фото і відпочити.

2. Гарні краєвиди

Це водосховище, яке визнано найкращим природним місцем України в номінації «7 природних чудес».

Вид на давній монастир, Стіни Дністровського гранд каньйону та інші дива природи – усе це буде як на долоні.

3. Відвідування монастиря

Найдавніший печерний монастир Поділля розташований саме у Бакоті. Він наче «врізаний у 120-метрову Білу гору. Колись тут було язичницьке святилище. Потім жили ченці.

Під час монголо-татарських набігів у скелях переховувалися всі, хто мав змогу втекти. Сьогодні тут немає конфесійної приналежності. Навпаки – церква відкрита для всіх.

А всі, хто приходить до скель, розповідають про дивовижно потужну енергетику від цього місця.

4. Класне місце для ночівлі з наметом

Це місце, недалеко від цивілізації, але достатньо далеко від людей. Тому тут тихо, затишно і навіть романтично.

Відпочинок з наметами в такій локації – найкращий для емоційного перевантаження.

5. Місце для купання

Так, тут сьогодні можна і купатися, і ловити рибу. Для цього є спеціально облаштовані місця. А ще пропонують польоти на параплані, якщо хочеться побачити красу краю з висоти.

6. На екскурсії можна дізнатись про історію затопленого села

Знищення села – чи не найсумніша сторінка в історії бакоти. Будуючи Новодністровську ТЕС, місцевих мешканців змусили відмовитися від свого життя у рідному села, повалити будинки, вирубати сади і просто піти у невідомість.

Сьогодні про усе це розповідають на екскурсіях. До речі, можна замовити екскурсію, яку проводить уродженець Бакоти. Він як ніхто інший знає, яким село було ДО та яким стало ПІСЛЯ 1981 року.

7. Недорогий відпочинок

Відпочивати з наметами чи замовити яхту – обирати лише вам. Відпочинок у Бакоті доступний всім, незалежно від розміру доходу.

І враження гарантовані незабутні, навіть якщо ви витратите на такий вікенд мінімум коштів.

8. До цивілізації близько, а від людей далеко

Про цю перевагу згадують дуже багато туристів.

Таємничі ходи монастиря, безконечна гладь води, чарівні заходи та сходи сонця – тут наче на іншому краю світу, де немає людей і можна побути просто на самоті зі своїми думками.

Чи провести гарний час із найближчими людьми.

9. Унікальний мікроклімат як в Криму

Так, мікроклімат у Бакоті порівнюють з Ялтинським.

Місцеві мешканці, розповідають, що колись, ще до затоплення, тут був дуже хороший клімат та родючі землі, бо скелі довкола захищали від агресивних перепадів погоди.

10. 3 лікувальних джерела, одне з них лікує хвороби очей

У Бакоті є три джерела, про які ходять легенди. Це Північне, Південне та Найпівденніше, в яких дуже смачна та прохолодна вода.

А вода з Найпівденнішого, запевняють місцеві, лікує хвороби очей. До речі, дістатися до джерел дуже просто, бо усі стежки прикрашені іконками та свічками.

11. Бакота належить до заповідника "Подільські Товтри"

Сьогодні це частина найбільшого в Європі Національного Природного Парку «Подільські Товтри», де під охороною живуть тварини і ростуть рослини, що занесені до Червоної Книги.

Це єдиний такий парк у світі.