Впродовж 2020-2021 років багато туристів дещо змінили своє ставлення до подорожей. Ні люди не перестали мандрувати, вони просто трохи видозмінили свої туристичні маршрути. Тури по Україні за ці роки стали більш популярними ніж в докарантинні часи. Більше того сама географія подорожей Україною також змінилась. Для багатьох туристів пандемія COVID-19 виявилася справжнім викликом.

Довелося відмовитися від звичного відпочинку за кордоном. Стало складніше планувати відпустку. Як свідчить статистика туроператорів, продаж путівок на популярні колись напрямки справді скоротився, але...

Тури по Україні в умовах карантину

Популярні маршрути: тури в Карпати та на південь України

За даними туроператорів та українського МЗС, у 2021 українці найчастіше обирали місцем літнього відпочинку – південь України, тобто море.

На другому місці серед вподобань – Західна Україна (Карпати, Закарпаття). І аж третє місце посіли популярні раніше туристичні міста: Київ, Львів та інші.

Український турист «переїхав» із людних мегаполісів з архітектурними пам’ятками на природу.

Подорожі Карпатами, сходження в гори, походи до водоспадів, дослідження печер та рафтинг на річках відкрили для мандрівників інший бік туризму в Україні: екологічний, подекуди екстремальний, але завжди дуже комфортний.

Тури під час карантину
 

Чому туристи менше їдуть до Львова?

Фактор, який сильно вплинув на можливості українських туристів – невпевненість у завтрашньому дні.

Ніхто не може спрогнозувати, яке місто завтра закриє свої «кордони» і потрапить у «червону зону».

Відтак, популярності набули подорожі з наметами, відпочинок біля річки, драйв на гірськолижних курортах, тематичні тури для романтиків, екстремалів чи поціновувачів регіональної культури.

За нашими підрахунками до пандемії найчастіше люди обирали для відпочинку тури на кілька днів до Львова (40%), на другому місці були тури в Карпати (30%), третє місце між собою розділили тури в Закарпаття (15%) та одноденні поїздки Львівщиною (15%).

З початком карантинних баталій вподобання перевернулися з ніг на голову.

У 2020-2021 роках найпопулярнішим напрямком відпочинку серед українців стали – гори Карпати (50%).

Тури до Львова зайняли другу позицію – 25%. Кількість туристів у напрямку Закарпаття у відсотковому співвідношенні не змінилася – 15%,  натомість, Львівщиною зменшилася до 10%, причиною стало закриття замків внаслідок запровадження «червоної зони» в межах Львівської області.

tourism in 2018 2019 tourism in 2020 2021
 

Туристичні тренди в Україні у 2021-2022 рр.

Туроператор МОЛОДІЖНИЙ ТУРИЗМ відзначає, що починаючи з 2021 р. з’являється все більше запитів на тури, підчас яких туристи зможуть отримати більше емоцій.

Улюбленим туром став – тижневий «Екстрим тур» з можливістю рафтингу, підкорення гір та дослідженням печер.

Відео про Екстрим-тур літом

Також має попит поїздка у Тустань, завдяки своїй близькості до Львова та підйом на Говерлу, найвищу точку українських Карпат.

екскурсія Тустань в турі в Карпати

Яким буде рік 2022 покаже час. Але досвід 2020-2021 років однозначно був корисним як для туроператорів, так і для їхніх клієнтів.

Усі зрозуміли, що надважливі у відпочинку – комфорт та, власне, сам відпочинок.

А він можливий не тільки на берегах закордонних курортів, але й у рідних Карпатах. Аби було здоров’я, а натхнення до мандрівок обов’язково знайдеться!